Европейският комисар по селското стопанство на посещение у нас

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски ще бъде на работно посещение в България днес, съобщиха от представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас.

В програмата на Войчеховски са предвидени срещи в София с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, по чиято покана еврокомисарят пристига у нас, и с представители на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите.

Министър-председателят Димитър Главчев ще проведе среща с Войчеховски, потвърдиха от Министерския съвет. 

От 10:30 часа в Министерския съвет еврокомисарят ще участва в съвместен брифинг за медиите заедно с министър Тахов.

По време на визитата си Войчеховски ще има и среща с представители на браншови организации от земеделския сектор в България.

БТА припомня, че последното обръщение на еврокомисаря по земеделието към българската аудитория беше през февруари по време на форума AGRI SUMMIT 2024 "Семената на успеха". В своето видеообръщение тогава Войчеховски заяви, че България е на второ място в Европа по ефективно усвояване на средствата, отпуснати от ЕК в отговор на предизвикателствата в сектора.

Той подчерта, че в безпрецедентни времена като сегашните селскостопанският сектор и селските райони са на ръба на справянето с различни трудности - войната в Украйна, климатичните промени, високите разходи и тежестта от новото законодателство.

Войчеховски пристига в България в края на четиригодишния си мандат като еврокомисар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа